30 octubre 2007

TARGASSONIC

He fet tantes entrades al blog sobre Targassone que ja no sé com titular-les. Aquest diumenge vam tornar a fer una escapadeta amb la colla fanàtica de Manresa, penjo un bon grapat de fotos més, per anar fent caliu, i arxiu!.


Primer de tots alguns blocs per escalfar: Marta i Nando en un 6a i Ramon en un mantel 6c a la bola, els dos al sector Taz.






Seqüència del Campru al mateix bloc, just abans de canviar de sector, encadenant a flaix un 7a+, xiulant.










Ja al sector del Dolmen, en un 7a típic de la zona. La regleta del lance no és tant bona com un desitjaria, Ramon provant d'agafar-la. El Marc agafant el romo de sortida i el Botzo llançant-li.








A la següent foto, Campru provant un 7b que Nando encadena fàcilment. I en un 7c duríssim a la sortida, romos i regletes increíblement dolents, sort d'algun peu bò salvador.






Abans de canviar de sector per última vegada, proven un dinamic força dur, cotat de 7c. Campru llençant-li. No se d'on treu la força aquest home, li vindrà de família ?!






De tornada a les furguis, parem a "La Baleïne", un bloc fantàstic que no coneixia i ens ve de camí.
Primer Parra en un 6b. Tot seguit provant un bloc dur, de bloqueig llarg i mantel.








Una seqúència del Nando en un bloc mooolt dur...










Per acabar, el Guillem en un bloc fàcil i el paisatge que ens va acompanyar tot el dia...



29 octubre 2007

LA COLLADA CARGOLADA

És aquesta una via al sector del Cargolaire, a la placa principal. Actualment s'ha decotat a 7b, sent força dur. En un primer moment estava de 7c, peró les repeticions dels més forts la van fer caure en picat. Un bon dia, crec que va ser el Graells, li va trobar una nova seqüència pel pas dur, evitant el lance a dos mans característic. Així va passar a ser un 7b/+, en la meva opinió.

La veritat és que normalment no faig gaire esportiva, "aka" frikies. Peró de tant en tant, sobretot les tardes d'estiu, vaig aquest sectoret a equipar algo i escalar una mica. Aquesta via, La cargolada, ja fa temps que la vaig provar i és sense dubte, la via en que més "pegues" li he fotut, suman-ne en total, uns sis o set entre muntar-la i provar-la.

Perticularment, no m'agrada gens aixó de assejar molt una via, q per això ja està el bloc!, je,je. De moment m'he resignat a fer unes fotos al Guit i el Martinet provant-la, tot amb uns mètodes lleugerament diferents. Espero que aquest post em serveixi de motivació per tornar a provar-la quan estigui recuperat. Apa bous a disfrutar-la!


La via la podriem dividir en dos seqüències clarament diferenciades: la primera consta de tres o quatre xapes de sostre, amb uns pasos molt físics. En arribar a una bandeja (4ª xapa) s'agafa un esperó molt tècnic fins arribar a la R.

Martí i Guit en els pasos de sortida del sostre, des d'un pla lateral i una reglet invertida mòbil es dynamitza a una bústia, on es xapa la 3ª. Desde aquesta dos pasos durs amb canto ens porta a l'estimada bandeja.










Guit arribant a la bandeja i el Matí xapant la 4º, aband d'entrar de ple a l'esperó.








Després de xapar la 4ª, bé una sequència dura, un esperó desplomat amb poc canto aparent, tècnic de peus i amb una 5ª xapa que ens costa molt xapar, just abans d'un pas llarg, que natros hem de resoldre dynamitzant el pas quan ja vas amb les butifarres penjants.









Aqui el Marti llançant, havent-se saltat l'últim bolt, i just aband de volar. Fa yuyu saltar-se xapes en una via del Cargolaire, ja q el terra està molt aprop, 10m?. I tot i el desplom, ningú t'assegura una bona recepció. Mola dinamitzar molt la caiguda, sinó acabareu com jo, amb un turmell trinxat.




Tot seguit el Guiti sortint de l'esperó i apunt de xapar la R, gens fàcil quan venim com xaiets...

27 octubre 2007

DESCOBRINT ESTALL...

- Què hem de fer?
- Ah! No ho sé! Depèn del temps.
Apa! Ja hi tornem a ser. El temps. Però sí, depèn del temps. A la primavera ja se sap: ara surt el sol, ara s’amaga, ara fa fred, ara fa calor i, com no, ara plou i fa sol i les bruixes es pentinen.
- Ja ho sé que depèn del temps, però si fa bo, on anem? Voto per Orlú o la paret d’Aragó a Montrebei.

Fa deu quilòmetres que hem abandonat l’asfalt i la lluna fa estona que ha sortit, sembla que la pista no s’acabi mai, quan de sobte els fars del cotxe il·luminen una casa «ben conservada» i en la penombra un munt de parets enrunades. Per fi hem arribat. Tot està moll, totes les cases estan en ruïnes, sense portes ni finestres, els fantasmes d’Estall ens donen la benvinguda. Tot plegat, fa una mica de por i ens entren ganes de marxar. Ja veig que el petit cobert que hem deixat al costat del cotxe serà el nostre hotelet.

Nit serena i matí mig ennuvolat. Ramon, ja cal que correm, que aquesta tarda tindrem aigua. Però de moment la calorada fins a peu de paret no ens la treu ningú. La paret. Ai la paret! Quantes vegades l’he vist des de l’altre costat i, ves per on, ara vaig buscant els relleus més característics que tantes i tantes vegades he vist a les fotografies de la guia d’escalades: mira, la fissura de la Laffranque, la volta de la Cúpula Nocturna, un dos tres quatre i cinc, guaita el barret de cinc puntes de la Ràdio Pica, impressionant i, allò d’allà deu ser la xemeneia de sortida de la nostra via. Sento el Ramon com esbufega un trosset avall i l’animo a continuar que ja ens falta poc. Mentida podrida, almenys ens falta mitja hora. Quina suada més bèstia! Finalment trobem l’SD: Santiago Domingo, el nom de l’amo de la casa ben conservada d’Estall i que després de moltíssims anys de viure sol va marxar a la residència d’avis de Benabarri.



- Ramon, on vas tan lluny? Què no va per la savina?
- No trobo la reunió. Recupera que torno a venir.

Efectivament sota la savina i a la vertical del primer diedre característic que marca clarament l’itinerari a seguir. El segon d’ells és d’una bellesa extraodinària i el Ramon el resol amb gran ofici. De totes maneres, el que més m’inquieta no és la via sinó el descens, el retorn al 10 cotxe. Com serà la baixada? (que primer ve de pujada) la trobarem? Haurem de caminar molt? ...... Ah! Però ja som a l’últim llarg? Coi! Que ràpid que hem anat, no?

El sol s’ha amagat però la pujadeta de baixada ens fa suar un altre cop, anem xino xano, no hi ha pressa i, en deu minuts arribem al cim del Montsec d’Estall, per mi, la salvatge Paret d’Aragó. Vistes esplèndides, amplíssimes, fins a perdre’s a l’horitzó i, mira que bé! Ara tot ve de pla i, si trobem la canal bona, de baixada i tot. Si ens equivoquem haurem de rapelar. De moment un ample PR ben marcat però poc trepitjat ens guia i contrasta amb l’antic camí d’escaladors que serpenteja com un filet de terra força llimat a la vora de la carena. Després de mitja hora, un pal de dos metres amb fletxa i inscripció Estall marca la canal bona de baixada. Vaja, home! Tantes preocupacions durant tot el dia per trobar-te aquest cartell aquí dalt. Res no és el que era. La salvatge Paret d’Aragó...... la gran Paret d’Aragó ja no és el que era.

- Parce, no tens pas un Gelocatil?
Eps! Què em demana aquest ara?
- Osti! Què et passa? Tens mal de cap? Et mareges? Té, beu l’aigua que ens queda. Et deu venir un cop de calor o una insolació.

Torna a fer sol i pica de valent. I per no portar, no tinc ni farmaciola al cotxe. Ja em val! En arribar-hi, el Ramon no té ni gana, fa mala cara i decideix fer una becaina fins que la pluja ens fa fora, són quarts de sis i anem a explorar una miqueta, tot i que estic per tornar cap a casa. No sé molt bé què fer. De moment l’hotel Hilton ens espera i el Ramon no millora. Llavors arriba una família amb una furgoneta i, després de la bona tarda, ve el Gelocatil. Ens posem a xerrar. També són escaladors i vénen per acabar d’obrir una via que tenen a mitges a prop de la que hem fet avui nosaltres. Ja fa una estona que ha parat de ploure i el sopar ens espera. Sembla que la mongeta màgica li ha anat bé al Ramon perquè ha recuperat tota la gana.


----------------- (Topo "robada" de onaclim.com, gentilesa del Luichy)


Arriba una altra furgoneta i vénen a fer també la Santiago Domingo. Mira que és gran la paret i demà estarem tres cordades a tocar les unes de les altres. «Joer macho!» Això no pot ser! .... ens han recomanat la Pilastra dels Voltors, una preciosa columna de calcari que s’alça a partir de la meitat de la paret una mica més avall d’on hem escalat avui i, s’hi accedeix baixant per una feixa des del cim. Després de valorar els pros i els contres i d’eliminar altres alternatives, l’objectiu queda definit. La idea és: trobar la pista que porta al cim del Montsec d’Estall. Diuen quehi ha una cadena que bloqueja el pas a l’inici; si no la podem superar amb el cotxe haurem de caminar una hora més. Un cop al cim hem de trobar la feixa, baixar fins a peu de la columna, fer la via, tornar a remuntar per la carena fins al cim i desfer la pista.... o no. Tot això, abans de les cinc, quarts de sis, que és quan s’ha posat a ploure avui. Bé... de moment la lluna torna a brillar, aquesta nit serà tranquil·la. (continuarà)

UNA MENYS (I) per LLuis Percerisa; publicat al Corriol nº 145.

25 octubre 2007

10 + D TARGA

Aqui deixo algunes fotos més del passat cap de setmana al Chaos du Targassone, paraís del bloc a la Cerdanya:


El Guit i el Ramon en un bloc de la placeta, al sector Dieux Païens.






Ja al sector principal, en un bloc clàssic. Cesc, Guiti i Martí respectivament.








Roky Arbera llançant al bloc del Dolmen




Un Ramon motivat mantelant en bloc raríssim del sector Taz; i el Martí al mateix bloc provant una entrada diferent, un diedre esperonat, sense massa canto.






Ja a l'últim bloc del dia, Guiti fent-li series a un 6c, increïble fanatisme. Seguit, el merescut repòs.



24 octubre 2007

NOVES VIES

Adjunto un parell de topos q m'ha passat el Parce per @. Les dues les he repetit, però la memòria no és el meu fort. Bejam el que recordo:

La primera, LA ROSA DELS VENTS, està a Montanissell, a la serra de Carreu, poc més de 200 metres, molt mantinguts en dificultats, és podrà apurar gairebé tota en lliure, excepte dos trams desplomadissims amb roca cutre.
El primer llarg el desconec, no estava obert quan jo la vaig repetir, ho va fer el Lluis sol per tal d guanyar alguns metres. És evitable per la feixa de la dreta. El segon són gairebé 60 metres, amb el primer pas de VIº on costa de visualitzar. SOrtint de la 2º R, trobem un Ae, crec xungo d'alliberar, i al final del llarg un altre, que surt po dificil, sobretot el que seria la sorida d'estreps, útil ganxo o pas de mantel. Sortir de la R 3 és el "pas clau"?. uns metres de 6a per caçar algun bolt i començar per una fisura desplomadíssima, tipus Separate Reality, a protegir amb algun alien. Sotirà 7b o així. Jo em cagava xapant un bolt a la sortida, volant peus amb el pati i anant a buscar un taló tècnic força més amunt q les mans. Llarg espectacular! L'ultim comença amb un Ae, q no recordo q fos apurable,una sortida d'estreps curiosa, (sobretot pel de 2º, variant per més a la dreta) i una fisura invertida desplomada i neta que dóna "absurdament" de 6b. A mí no em va sortir, em vaig penjar xq no veia la sortida, ni els cantos, ni ha on protegir. A l'Ignasi i al Lluis tampoc!. La transició cap a l'artif és xunga de collons, tampoc m vsortir encadenant, vaig parar a marcar cantos. L'ultim tram d'Ae surt de 6b/c, canto i pililla.





El nom original de la via, era "THE BOSS BUNNY", fent un joc de paraules. Al parlar amb el Remi, el Parce li va decidir canviar per el de "LE PATRON BUNNY", q és com els seus companys francesos l'anomenaven. serveixi doncs aquesta via com a un petit homenatge a un dels més grans amants del Pirineu i de les nostres terres.

Aquesta ha estat, dintre del q cap, una via un xic polèmica dins el nostre vincle. Era una de les ÚNIQUES linies q quedaven a Canalda, tots ens l'haviem mirat i pel q sembla fins i tot alguns la tenien emparaulada, je,je. Po el Perce, que pasa de tot, si va anar a entretenir aquest estiu, deixant-nos ha tots una mica de banda i en especial al foll number one.
La culpa és del foll de l'Axel, que ens té ha tots a l'espectativa del seu menisc i clar, la gent se'n cansa, je,je.

De la via paca cosa a dir, el dia que hi vam anar ens va pillar un xàfec de mil dimonis, només vam conseguir arribar fins a la feixa del jardí i provar l'ae. Surt peró per sobre del VIº. placa amb roca excelent. El primer pas d'artif tambés surt, peró no recordo si xungo o ke. És una via que he de tornar-hi, ja informarem millor. Aqui la topo per si algu s'anima.